Voeding

Het spijsverteringsstelsel van een konijn is gebouwd op vezelrijk en caloriearm voer. Daarom eten konijnen de hele dag hooi. Ze hebben veel vezels nodig om de darmen te laten bewegen en het bevordert de slijtage van tanden en kiezen. Ze eten ook gras. Wij raden u aan ze het gras zelf te laten eten of het voor de dieren te plukken. Gemaaid gras kan gas veroorzaken.

Water

De meeste konijnen drinken ongeveer 50 ml per kg lichaamsgewicht. Het is belangrijk om het water iedere dag te verversen. Drinken uit een bakje is natuurlijk. Het nadeel is dat het water sneller wordt omgestoten of vuil wordt. Zorg er daarom voor dat het bakje zwaar is of bevestig het aan de tralies. Een flesje is hygiënischer, maar niet ieder konijn snapt het. Door een beetje wortelsap of banaan op het tuitje te doen, leert u konijnen uit een flesje te drinken.

Groenten en fruit

Een gevarieerd maal is goed voor uw dier. Groenten zijn goed, bijvoorbeeld andijvie, broccoli en witlof, maar laat ze wel rustig wennen aan nieuw voer. Konijnen hebben namelijk gevoelige darmen. Teveel suikerrijke groenten, zoals wortels, veroorzaken plakpoep. Ditzelfde geldt voor fruit. Fruit is gezond, maar geeft het met mate!

Droogvoer

Dankzij droogvoer eten konijnen toch een grote variatie aan wilde planten en kruiden en krijgen ze de nodige vitaminen binnen. Gemengd voer bevat verschillende voedingsstoffen en ziet er kleurrijk uit. Het voedsel bevat echter minder vezels, meer vetten en het gevaar is dat het konijn bepaalde stukjes laat liggen en dus voedingsmiddelen tekort komt. Bij biks is de samenstelling van elke korrel hetzelfde. Selectief eten is dus uitgesloten. Een konijn heeft dagelijks 20 à 25 gram voer per kilogram lichaamsgewicht nodig. Een konijn van 2 kilogram mag dus 40 à 50 gram droogvoer eten per dag. Jonge konijntjes mogen onbeperkt droogvoer krijgen, op voorwaarde dat ze al hun blindedarmkeutels opeten.

Extraatjes

Konijnen houden van snoepen. De meeste konijnensnoepjes die in de dierenwinkel verkrijgbaar zijn, bevatten echter veel suikers en zijn helemaal niet gezond. Verantwoorde snoepjes zijn rozijnen, een klein korstje brood of een tarwe are.

Blindedarmkeutels

Konijnen eten blindedarmkeutels, rechtstreeks uit de anus. Ze zien eruit als kleine druiventrosjes, hebben een zwarte kleur, glimmen een beetje en hebben een sterke geur. Ziet u deze keutels liggen? Dan krijgt uw konijn waarschijnlijk teveel droogvoer of is het konijn te dik waardoor hij niet bij de anus kan.

Voor meer informatie over gezonde voeding voor uw konijn kunt u terecht bij de dierenkliniek.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+