Mijten

Konijnen kunnen last krijgen van verschillende soorten mijten, waaronder de oormijt, de huidmijt ofwel vachtmijt en de jeukmijt ofwel schurft.

Huidmijt

Huidmijt ofwel vachtmijt bij het konijn wordt voornamelijk veroorzaakt door Cheyletiella parasitovorax en Leporacarus gibbus. Konijnen kunnen huidmijt bij zich dragen zonder dat ze er last van hebben. Bij warmer weer of bij verminderde weerstand neemt het aantal mijten veelal toe en ontwikkelt het konijn op zijn rug en schouder een droge, schilderige, rode huid. De Cheyletiella parasitovorax kan zowel konijnen als katten, honden en mensen besmetten.

Andere mijten

Minder voorkomende huidmijten zijn Trombicula automnalis, Trombicula irritans en Dermanyssus gallinae. De larven van de Trombicula soorten en de Dermanysus galinae zitten vooral op de kop (oren, rond de ogen, kin), in de hals en op de schouder en onder de voorpoten. Beide parasieten leiden tot intense jeuk en de vorming van huidvlekken en puistjes. De larven zijn met het blote oog te zien, evenals de mijten van de Dermanyssus gallinae. De vogelmijt zuigt bloed en is grijs of rood van kleur.

Krabt uw konijn veel of ziet u dat uw dier veel huidschilfers heeft? Maak dan een afspraak met onze dierenkliniek. Wij kunnen een oppervlakkig afkrabsel van de huid onder de microscoop bekijken en de juiste medicijnen voorschrijven.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+