Gebit

Voor konijnen zijn tanden van levensbelang. Wij raden u daarom aan om het gebit van uw konijn regelmatig te controleren. Produceert uw dier veel speeksel, is zijn kin nat, eet hij minder of is hij vermagerd? Dan kan het dier gebitsproblemen hebben.

Een konijn is een goede knager. Dit komt mede doordat tanden en kiezen diep in het bot verankerd zijn. De tanden en kiezen van konijnen hebben een open wortel en groeien gedurende hun hele leven door. Ze slijten door te kauwen op voedsel. Het is belangrijk dat groei en slijtage met elkaar in evenwicht zijn.

Het kan zijn dat haakjes op de kiezen de tong en wangen beschadigen. Dit is pijnlijk waardoor een konijn minder of zelfs stopt met eten. Ook komt het voor dat de blindedarmkeutels niet meer gegeten worden (acaecotrofie). Ze blijven in de vacht rondom de anus plakken. Het gevolg? Een verhoogd risico op Myiasis (vleesetende vliegenlarven) in de zomermaanden.

Ziet u een afwijking of denkt u dat uw konijn last heeft van zijn gebit? Maak dan een afspraak voor een gebitscontrole.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+