Vaccineren

Vaccineren

Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een specifieke ziekteverwekker. Wanneer uw huisdier de volgende keren met deze ziekteverwekker in contact komt, zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn. De ziekten waartegen gevaccineerd wordt, kunnen dodelijk zijn voor uw huisdier. Door een vaccinatie kan veel narigheid worden voorkomen voor uw huisdier, uzelf en de huisdieren van anderen, aangezien de meeste van deze ziekten uiterst besmettelijk zijn.

Hieronder kunt u de standaard vaccinatieschema’s vinden van de hond en kat.

Vaccinatie schema hond

 6 wk9 wk12 wk1 jr2 jr3 jr4 jretc.
Hepatitis x x x
Hondenziekte x x x x
Kennelhoest x x x x x
Parvo x x x x
x
Ziekte van Weill x x x x x x
RabiesMinimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland. Mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden.

Vaccinatie schema kat

 9 wk12 wk1 jr2 jr3 jr4 jretc.
Niesziektex x xx x x
Kattenziektex x x x

Titerbepaling met Vaccicheck

Sinds een aantal jaar is het op maat vaccineren steeds meer in opkomst. Veel eigenaren willen hun huisdier niet onnodig vaccineren en zijn graag op de hoogte of hun hond of kat voldoende beschermd is tegen diverse infectieuze aandoeningen. Met de Vaccicheck kunnen wij bepalen of er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn, hoeft het dier niet gevaccineerd te worden. De titerbepaling wordt ook steeds vaker geaccepteerd bij pensions, kennels en shows.

Voor welke infectieziekten kan getiterd worden?

Bij de hond kan een titerbepaling worden uitgevoerd voor canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV) en canine adenovirus (CAV, oftewel hepatitis). Er kan helaas geen titerbepaling worden uitgevoerd voor de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest, aangezien dit bacteriële aandoeningen betreft. Wij adviseren deze inenting dient nog steeds jaarlijks te geven. Ook rabiës wordt niet getiterd, aangezien deze vaccinatie wettelijk verplicht is bij vertrek naar het buitenland.

De Vaccicheck kan ook worden uitgevoerd bij pups. Op deze manier kan het optimale tijdstip voor vaccinatie worden bepaald. Jonge dieren krijgen afweerstoffen via de moedermelk. Zolang deze afweerstoffen nog in het bloed van de pup aanwezig zijn, heeft vaccineren geen effect. Door pups te titeren kunnen wij vaststellen wanneer de afweerstoffen laag genoeg zijn en vaccineren maximaal effect heeft. Na het geven van de enting kan 4 weken later met titeren gekeken worden of de enting ook goed is aangeslagen.

Bij de kat kan worden gecontroleerd op het feline herpesvirus type I (FHV), feline calicivirus (FCV) en het feline parvovirus (FPV).

Uitvoeren Vaccicheck

U kunt bij onze kliniek terecht voor een titerbepaling met VacciCheck  voor uw hond en kat.  Uw huisdier wordt lichamelijk onderzocht en voor de titerbepaling zal een klein beetje bloed worden afgenomen. Het uitvoeren van de Vaccicheck kost ongeveer 30-45 minuten. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen om de uitslag te bespreken. Als de afweerstoffen te laag zijn, zal een afspraak worden ingepland voor vaccinatie. Als de afweerstoffen nog voldoende hoog zijn, zal in het paspoort worden afgetekend dat uw huisdier nog voldoende beschermd is en wordt een termijn gegeven waarna uw huisdier opnieuw getiterd moet worden.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+