• Senior
  • Castratie
  • Artrose
  • Overgewicht
  • Sterilisatie
  • Puppy

Senior

Senior

Oudere honden kunnen last van kwaaltjes krijgen. Ze gaan vaak slechter zien (door bijvoorbeeld staar), maar ook het gehoor en de reuk kunnen achteruit gaan. Een andere veelvoorkomende aandoening is ouderdomsartrose. De gewrichten kunnen hierdoor pijnlijk zijn waardoor de hond het niet meer leuk vindt om te bewegen en meer in de mand blijft liggen.

Oudere honden krijgen vaker te maken met hartfalen, nierziekten en kanker. Ook zijn ze gevoeliger voor infecties en duurt het herstel vaak langer. Honden op leeftijd kunnen, net als mensen, last van dementie of pseudodementie krijgen. In tegenstelling tot echte dementie is er bij pseudodementie niets met de hersenen aan de hand. De gedragsveranderingen zijn het gevolg van ouderdomskwalen, zoals zere gewrichten en een verslechtering van het zicht en het gehoor.

Veel oudere honden hebben baat bij seniorvoeding. Seniorvoeding bevat minder calorieën, zout en fosfor en meer vezels. U kunt overgaan op seniorvoeding wanneer uw hond 7 jaar oud is. Bij grotere honden is het raadzaam om rond de leeftijd van 5 jaar over te stappen.

Wij adviseren u graag over welke voeding het beste aansluit bij de behoeften van uw hond. Ook geven wij advies over de verzorging van uw oudere hond.

  Terug naar boven

Castratie

Castratie

Bij castratie van een reu worden de beide testikels (zaadballen) weggenomen. Hierdoor is de hond niet meer vruchtbaar. De castratie wordt -onder narcose- uitgevoerd in onze operatiekamer waarbij de bloedgaswaarden en de hartfrequentie gemonitord worden. De hond slaapt uit in de speciale recoveryruimte en mag pas mee naar huis als hij weer goed kan lopen. U krijgt een nazorgformulier mee waarop staat beschreven waar u de eerste dagen na de operatie aan moet denken.

Redenen om voor castratie te kiezen is dat de reu dominant is ten opzichte van andere honden, graag achter loopse teven aangaat, geneigd is om regelmatig tegen iets of iemand aan te rijden of te plassen of wanneer er sprake is van aan ontsteking van de voorhuid. Een nadeel van castratie is dat bij sommige honden het gedrag verandert. Ook verandert zijn spijsvertering; de hond krijgt de neiging om dikker te worden, met een aangepast dieet kan dit uiteraard voorkomen worden.

Vanaf een leeftijd van zes maanden kunnen wij uw hond castreren.

Wilt u meer informatie over de ingreep? Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

  Terug naar boven

Artrose

Artrose

Artrose, ook wel gewrichtsslijtage genoemd, komt vaak voor bij honden. Eigenlijk is de benaming ‘slijtage’ niet helemaal juist, omdat er bij artrose juist extra bot vormt op de plek waar het gewrichtskapsel op het bot hecht. Artrose kan in alle gewrichten voorkomen, maar treedt het meest op in de ellebogen (bijvoorbeeld bij elleboogdysplasie of osteochondrosis dissecans) en heupen (bijvoorbeeld bij heupdysplasie).

Normaal is een gewricht soepel en kan deze goed bewegen. Door artrose kan het gewricht niet goed bewegen en kan er een pijnlijke ontsteking ontstaan. Zo’n ontsteking in een gewricht wordt ook wel artritis genoemd. Artritis en artrose zijn nauw met elkaar verbonden. Artrose ontstaat vaak als gevolg van artritis en bij artrose krijg je vaak artritis.

Voor meer informatie of advies kunt u terecht in onze praktijk.

  Terug naar boven

Overgewicht

Overgewicht

Overgewicht of obesitas bij honden is een groot probleem. Overgewicht kan onder andere leiden tot suikerziekte, artritis (gewrichtsontsteking), urinewegstenen en hartaandoeningen. Honden met overgewicht leven bovendien korter dan honden met een gezond gewicht.

Overgewicht ontstaat, net zoals bij mensen, doordat honden meer energie (voedsel) binnenkrijgen dat ze verbruiken met bewegen. Soms komen honden na castratie of sterilisatie aan. Door hormonale veranderingen hebben de dieren de eerste maanden in verhouding minder energie nodig.

Wilt u uw hond laten afvallen? Dan is het van belang om hem of haar niet alleen te voorzien van de juiste voeding, maar ook aandacht te hebben voor beweging.

Onze voedingsdeskundige adviseren u graag over welke voeding het beste bij uw hond past en hoe u op een gezonde manier het gewicht van uw huisdier onder controle kunt houden.

  Terug naar boven

Sterilisatie

Sterilisatie

Loopsheid bij de teef

Als u uw hond niet steriliseert wordt de teef ongeveer een à twee keer per jaar een periode loops. In deze periode is de teef vruchtbaar en verliest zij bloed. De ene teef zal meer bloed verliezen dan de andere.
Tijdens de loopsheid kunnen teven van gedrag veranderen, zo kan de teef sloom en tuttig zijn. Als de teef nog niet klaar is om gedekt te worden kan zij fel reageren tegenover andere honden en als ze er wel klaar voor is zal zij zich aanbieden aan andere honden.
Dit gedrag levert hondeneigenaren nu en dan problemen op omdat de hond tijdens deze periode soms minder goed luistert. Tevens bestaat de kans dat je last van reuen krijgt als u tijdens de loopsheid in gebieden loopt waar veel honden komen.
Indien uw teef loops is kun je dus het best in gebieden lopen waar honden niet los mogen. Zo voorkomt u dat er loslopende reuen op uw teef afkomen.

Sterilisatie

Het verwijderen van de eierstokken van een teef wordt in de volksmond sterilisatie genoemd. Medisch gezien is deze term onjuist. We spreken eigenlijk van castratie. De ingreep gebeurt onder narcose in onze operatiekamer waarbij de bloedgaswaarden en de hartfrequentie gemonitord worden. Uw hond mag, nadat zij wakker is geworden in de recovery, dezelfde dag weer naar huis.
Teven worden ‘gesteriliseerd’ om te voorkomen dat ze succesvol gedekt worden. Ze worden niet meer loops. Andere overwegingen zijn dat de hond na de ingreep minder kans heeft op de ontwikkeling van melkkliertumoren en suikerziekte. Bovendien kan er na sterilisatie geen baarmoederontsteking optreden.

Wij adviseren uw hond te laten steriliseren drie tot vier maanden na de eerste loopsheid.

Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

  Terug naar boven

Puppy

Puppy

Bent u eigenaar geworden van een puppy of gaat u binnenkort een pup ophalen? Gefeliciteerd! De eerste maanden van het leven van een hond zijn ontzettend belangrijk. Alles wat de pup in de socialisatieperiode leert (of niet leert) bepaalt voor een groot deel zijn latere ervaringen.

De pup leert met soortgenoten en mensen omgaan, went aan vreemde geluiden en rare voorwerpen. Ook een bezoekje aan de dierenarts is in het eerste half jaar van zijn leven aan te raden. Zo krijgt de jonge hond een positieve associatie bij de dierenarts, waardoor hij of zij later (ook bij minder leuke ervaringen) minder angstig is.

Tijdens uw eerste bezoek aan onze kliniek met uw pup ontvangt u uitgebreide informatie met betrekking tot de pup.

Bij ons kunt u bovendien terecht voor tips rondom zindelijkheid, voeding en gebitsverzorging.

  Terug naar boven