Praktische informatie

  • chip Chippen
  • Online bestellen
  • Tick2 Parasieten
  • vaccine3 Vaccineren
  • Naamloos-1 Vakantie/reisadvies
  • Verzekeren

chip Chippen

Chippen

Chippen is verplicht. Dankzij de chip kan de vinder van uw dier gemakkelijk het huisadres opsporen. Een chip is een afgerond buisje ter grootte van een rijstkorrel. Door middel van een holle naald wordt hij onder de huid geïnjecteerd. Dit kan soms even gevoelig zijn. Een chip wordt voor het linkerschouderblad aangebracht en blijft daar levenslang zitten. Dat is niet belastend voor een huisdier.

In iedere chip zit een uniek nummer met een koppeling naar uw persoonlijke gegevens. Met behulp van een chip-reader kan dit unieke chipnummer gelezen worden. Na het inbrengen van de chip wordt het nummer door de assistentes geregistreerd in een speciale database. Wanneer uw huisdier wordt gestolen of vermist raakt, kan uw hond of kat door middel van het lezen van de chip weer naar huis worden gebracht.

Ook voor katten die nooit buiten komen, wordt geadviseerd om een chip aan te brengen. Mocht uw kat plotseling ontsnappen, kan dat helpen hem terug te vinden. De katten kennen de omgeving niet en vaak kunnen ze hun huis niet terugvinden. Wij krijgen vaak katten op de praktijk die een eigenaar hebben, maar geen chip, waardoor wij de eigenaar niet kunnen achterhalen.

Sinds 1 april 2013 is het voor elke eigenaar verplicht om binnen 7 weken na de geboorte zijn pup(s) te laten chippen. De maatregel geldt voor alle nieuwgeboren pups. Verder wordt het chippen van huisdieren ook geadviseerd, omdat dit bij afreizen naar het buitenland verplicht is. Ook als uw dier tegen ongevallen en ziektekosten is verzekerd, is het hebben van een chip verplicht. Vaak wordt dit wel vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Indien u een huisdier aanschaft dat al gechipt is, vergeet u dan niet dit door te geven aan de instantie die de registratie bijhoudt. U kunt dit onder andere doen bij de NDG en Backhome club.
Vergeet u ook bij verhuizing niet een adreswijziging door te geven.

Mocht u meer informatie willen over het chippen, neem dan contact op met de praktijk.

  Terug naar boven

Online bestellen

Online bestellen

Deze online bestelmodule is alleen voor het bestellen van herhalingsrecepten en voeding van patiënten van Dierenkliniek Jol. U kunt via de knop uw bestelling aangeven.

Als u maandag voor 21:00 uur medicatie middels een herhalingsrecept(en) bestelt, kunt u deze donderdag na 09:00 uur afhalen.

Als u woensdag voor 10:00 uur (dieet-)voeding bestelt, kunt u deze vrijdag na 09:00 afhalen.

We zullen contact met u opnemen wanneer de medicatie en/of voeding voorradig is of indien er vertraging is met de levering.

 

 Maak een bestelling

Tick2 Parasieten

Parasieten

Parasieten zijn een veelvoorkomend probleem bij huisdieren. Gelukkig zijn vlooien en wormen met de juiste middelen en het juiste gebruik goed te bestrijden.

Wanneer uw huisdier vlooien heeft, is het noodzakelijk een goed product te gebruiken om ze te bestrijden. Hiervoor raden wij u aan contact op te nemen met de praktijk. Wij kunnen uitzoeken welk middel het beste werkt voor uw huisdier.

Ook adviseren wij om uw huisdier preventief tegen vlooien te laten behandelen. Een vlo is een beweeglijke parasiet van 3,5 mm groot. Via het bloed van honden, katten en konijnen kunnen ze zich voortplanten. Doordat ze bloed zuigen, krijgt uw huisdier veel jeuk en moet hij krabben. Door het krabben kunnen er kostjes ontstaan op de rug, flanken en aan de staartbasis. Ook kan uw huisdier allergisch zijn voor vlooien. Daardoor ontstaan vaak ernstige huidproblemen.

Een ander belangrijk punt is de bestrijding van wormen in combinatie met vlooien. Als een larve een volwassen vlo is geworden, kan uw huisdier deze oplikken. Daardoor kan hij besmet raken met lintworm. Daarom is het verstandig om naast het behandelen met een vlooimiddel, uw huisdier ook tegelijkertijd te ontwormen.

Het vervelende aan een besmetting met wormen is dat deze niet altijd te zien is. Pas als de besmetting hoog is, kan er soms een worm worden gezien in de ontlasting of in het braaksel. Daarom is het van belang uw huisdier preventief vier keer per jaar te ontwormen. Er zijn verschillende soorten wormen: lintworm, spoelworm, zweepworm, haakworm en hartworm. Ook kan uw huisdier besmet raken door andere parasieten zoals giardia, teken of zandvliegen.

Mocht u meer informatie willen over preventieve bescherming of over de juiste middelen om te gebruiken, kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.

  Terug naar boven

vaccine3 Vaccineren

Vaccineren

Een vaccin zorgt voor de opbouw van een afweersysteem (via antistoffen) tegenover een specifieke ziekteverwekker. Wanneer uw huisdier de volgende keren met deze ziekteverwekker in contact komt, zal hij/zij tegen de verwekker beschermd zijn. De ziekten waartegen gevaccineerd wordt, kunnen dodelijk zijn voor uw huisdier. Door een vaccinatie kan veel narigheid worden voorkomen voor uw huisdier, uzelf en de huisdieren van anderen, aangezien de meeste van deze ziekten uiterst besmettelijk zijn.

Hieronder kunt u de standaard vaccinatieschema’s vinden van de hond en kat.

Vaccinatieschema hond

  6 wk 9 wk 12 wk 1 jr 2 jr 3 jr 4 jr etc.
Hepatitis     x x     x  
Hondenziekte x   x x     x  
Kennelhoest   x   x x x x  
Parvo x x x x     x  
Ziekte van Weill   x x x x x x  
Rabies Minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland. Mag vanaf 12 weken leeftijd gegeven worden.


Vaccinatieschema kat

  9 wk 12 wk 1 jr 2 jr 3 jr 4 jr etc.
Niesziekte x x x x x x  
Kattenziekte x x x     x  


Titerbepaling met Vaccicheck

Sinds een aantal jaar is het op maat vaccineren steeds meer in opkomst. Veel eigenaren willen hun huisdier niet onnodig vaccineren en zijn graag op de hoogte of hun hond of kat voldoende beschermd is tegen diverse infectieuze aandoeningen. Met de Vaccicheck kunnen wij bepalen of er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn. Wanneer uit de test blijkt dat er nog voldoende afweerstoffen in het bloed aanwezig zijn, hoeft het dier niet gevaccineerd te worden. De titerbepaling wordt ook steeds vaker geaccepteerd bij pensions, kennels en shows.

Voor welke infectieziekten kan getiterd worden?

Bij de hond kan een titerbepaling worden uitgevoerd voor canine parvovirus (CPV), canine distempervirus (CDV) en canine adenovirus (CAV, oftewel hepatitis). Er kan helaas geen titerbepaling worden uitgevoerd voor de ziekte van Weil (leptospirose) en kennelhoest, aangezien dit bacteriële aandoeningen betreft. Wij adviseren deze inenting dient nog steeds jaarlijks te geven. Ook rabiës wordt niet getiterd, aangezien deze vaccinatie wettelijk verplicht is bij vertrek naar het buitenland.

De Vaccicheck kan ook worden uitgevoerd bij pups. Op deze manier kan het optimale tijdstip voor vaccinatie worden bepaald. Jonge dieren krijgen afweerstoffen via de moedermelk. Zolang deze afweerstoffen nog in het bloed van de pup aanwezig zijn, heeft vaccineren geen effect. Door pups te titeren kunnen wij vaststellen wanneer de afweerstoffen laag genoeg zijn en vaccineren maximaal effect heeft. Na het geven van de enting kan vier weken later met titeren gekeken worden of de enting ook goed is aangeslagen.

Bij de kat kan worden gecontroleerd op het feline herpesvirus type I (FHV), feline calicivirus (FCV) en het feline parvovirus (FPV).

Uitvoeren Vaccicheck

U kunt bij onze kliniek terecht voor een titerbepaling met VacciCheck voor uw hond en kat. Uw huisdier wordt lichamelijk onderzocht en voor de titerbepaling zal een klein beetje bloed worden afgenomen. Het uitvoeren van de Vaccicheck kost ongeveer 30-45 minuten. Er wordt telefonisch contact met u opgenomen om de uitslag te bespreken. Als de afweerstoffen te laag zijn, zal een afspraak worden ingepland voor vaccinatie. Als de afweerstoffen nog voldoende hoog zijn, zal in het paspoort worden afgetekend dat uw huisdier nog voldoende beschermd is en wordt een termijn gegeven waarna uw huisdier opnieuw getiterd moet worden.

  Terug naar boven

Naamloos-1 Vakantie/reisadvies

Vakantie/reisadvies

Voor het reizen met honden, katten en fretten binnen de EU gelden sinds 3 juli 2004 de volgende eisen:

Alle honden, katten en fretten hebben een EU-paspoort nodig als zij op reis gaan naar het buitenland.
Alle honden, katten en fretten moeten zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid) en in bezit zijn van een gezondheidsverklaring.
Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip of een duidelijk leesbare tatoeage hebben. Vergeet niet het chipnummer en uw adresgegevens bij een databank te laten registreren.
Er zijn landen die extra eisen stellen aan honden van bepaalde rassen. Ook zijn er rassen die in enkele landen niet ingevoerd mogen worden. Zij kunnen dus niet mee op vakantie.

Officieel is alleen de hondsdolheidvaccinatie bij het overgaan van de grens verplicht voor uw hond, kat of fret, maar toch is het verstandig om ervoor te zorgen dat uw huisdier goed is ingeënt tegen álle ziekten die kunnen voorkomen.

In het buitenland zijn er soms ziekten actief die in ons land niet (meer) voorkomen. Ziekten zoals hartwormziekte en Leishmaniose en door teken overgebrachte ziekten zoals Babesiose en de ziekte van Lyme kunnen in grote delen van Europa worden opgelopen. Bescherm uw huisdier hier dus goed tegen!

Kijk op de website van het LICG  (www.licg.nl) of bel ons voor informatie over de meest recente invoereisen per land en de preventieve maatregelen die u kunt nemen.

  Terug naar boven

Verzekeren

Verzekeren

De dierenkliniek vindt een dierenverzekering onderdeel van verantwoord huisdierenbezit. Wij zien helaas maar al te vaak dat een huisdier vanwege financiële redenen niet de beste zorg ontvangt of in het uiterste geval wordt ingeslapen.

Met een dierenverzekering wordt u behoed voor onverwacht hoge kosten. De meeste mensen kunnen een kleine rekening nog wel betalen, maar kunt u dat ook wanneer uw hond of kat onder een auto loopt en bijvoorbeeld een gebroken poot heeft?

De diergeneeskunde in Nederland is van een hoog niveau en er is steeds meer mogelijk voor huisdieren. Meer geavanceerde mogelijkheden betekent vaak ook een hoger prijskaartje.

Beschikt u dan ook niet te allen tijde over extra geld dan is het eigenlijk noodzaak om een dierenverzekering af te sluiten. De medisch noodzakelijke behandeling kan dan gewoon uitgevoerd worden zonder dat men zich zorgen hoeft te maken over de financiële consequenties.

Voorbeelden van een dierenverzekering is PetPlan.

  Terug naar boven