Schildklier

Schildklierproblemen komen regelmatig voor bij oudere katten. Vaak is er sprake van een te snel werkende schildklier, oftewel hyperthyreoïdie. Schildklierproblemen ontstaan door een goedaardige schildkliertumor die teveel hormonen produceert. De stofwisseling van de kat gaat hierdoor sneller werken. Dit heeft vaak een hoge bloeddruk tot gevolg, met op langere termijn nier- en hartproblemen. Een hoge bloeddruk kan ook blindheid veroorzaken bij katten.

De meest voorkomende symptomen van katten met schildklierproblemen zijn veranderd gedrag (hyperactief), veel drinken, veel plassen, een hele goede eetlust en vermageren.

De diagnose hyperthyreoïdie kunnen wij stellen door het meten van het schildklierhormoon in het bloed. Een kat met een te snel werkende schildklier kan op verschillende manieren worden behandeld: door het verwijderen van de schildkliertumor, met medicijnen, door speciale voeding of door het bestralen van de schildklier met radioactief jodium.

In overleg met u wordt de beste behandeling voor uw kat en uw situatie gekozen.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+