Nieren

Nierproblemen komen regelmatig voor bij katten. Nieren zijn van levensbelang. De organen zorgen onder meer voor het reguleren van de vochthuishouding, het filtreren van het bloed en het in evenwicht houden van de chemische samenstelling van het bloed.  Zo kan er sprake zijn van acuut nierfalen of chronisch nierfalen.
Bij acuut nierfalen neemt de nierfunctie plotseling af. Dit kan komen doordat er te weinig bloed naar de nieren gaat of doordat de urine de blaas niet kan verlaten. Ook vergiftiging kan tot acuut nierfalen leiden.

Bij chronisch nierfalen neemt de nierfunctie langzaam af. Aangezien de nieren een grote overcapaciteit hebben, wordt het nierfalen meestal pas opgemerkt wanneer meer dan 70 procent van de nierfunctie is uitgevallen.

De symptomen van nierproblemen bij de kat zijn veel drinken, veel plassen, vaak lusteloos, braken en vermageren (bij chronisch nierfalen).

Wanneer de diagnose op tijd wordt gesteld kan de kat met de juiste behandeling toch een prettig leven leiden. Nierproblemen worden vastgesteld door bloed en urineonderzoek op de praktijk.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+