Sterilisatie

Het verwijderen van de eierstokken van een poes wordt in de volksmond sterilisatie genoemd. Medisch gezien is deze term onjuist. We spreken eigenlijk van castratie. De adviesleeftijd van sterilisatie is tussen de 4 en 12 maanden. De ingreep gebeurt onder narcose in onze operatiekamer. Voor de operatie zal uw poes worden geïntubeerd zodat er tijdens de operatie gasnarcose en zuurstof kan worden toegediend. Ook worden de vitale functies van de poes bewaakt gedurende het gehele proces. Uw poes mag, nadat zij wakker is geworden in de recovery, dezelfde dag weer naar huis.

Gesteriliseerde katten zijn niet meer vruchtbaar en hebben minder gezondheidsproblemen. Na sterilisatie hebben poezen een kleine kans op baarmoederontsteking en/of melkkliertumoren. Bovendien zijn veel gecastreerde en gesteriliseerde katten gemakkelijker in de omgang.

Overpopulatie van katten is een serieus probleem. De asielen zitten vol met afgedankte katten en het aantal -aan hun lot overgelaten- zwerfkatten groeit. Door uw poes een nestje te laten krijgen houdt u dit probleem in stand. We zijn dan ook voorstander om jonge poezen te laten steriliseren.

Wilt u meer informatie over de ingreep? Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+