Sterilisatie

Loopsheid bij de teef
Als u uw hond niet steriliseert wordt de teef ongeveer een à twee keer per jaar een periode loops. In deze periode is de teef vruchtbaar en verliest zij bloed. De ene teef zal meer bloed verliezen dan de andere.
Tijdens de loopsheid kunnen teven van gedrag veranderen, zo kan de teef sloom en tuttig zijn. Als de teef nog niet klaar is om gedekt te worden kan zij fel reageren tegenover andere honden en als ze er wel klaar voor is zal zij zich aanbieden aan andere honden.
Dit gedrag levert hondeneigenaren nu en dan problemen op omdat de hond tijdens deze periode soms minder goed luistert. Tevens bestaat de kans dat je last van reuen krijgt als u tijdens de loopsheid in gebieden loopt waar veel honden komen.
Indien uw teef loops is kun je dus het best in gebieden lopen waar honden niet los mogen. Zo voorkomt u dat er loslopende reuen op uw teef afkomen.

Sterilisatie
Het verwijderen van de eierstokken van een teef wordt in de volksmond sterilisatie genoemd. Medisch gezien is deze term onjuist. We spreken eigenlijk van castratie. De ingreep gebeurt onder narcose in onze operatiekamer waarbij de bloedgaswaarden en de hartfrequentie gemonitord worden. Uw hond mag, nadat zij wakker is geworden in de recovery, dezelfde dag weer naar huis.
Teven worden ‘gesteriliseerd’ om te voorkomen dat ze succesvol gedekt worden. Ze worden niet meer loops. Andere overwegingen zijn dat de hond na de ingreep minder kans heeft op de ontwikkeling van melkkliertumoren en suikerziekte. Bovendien kan er na sterilisatie geen baarmoederontsteking optreden.

Wij adviseren uw hond te laten steriliseren 3 tot 4 maanden na de eerste loopsheid.

Wij informeren u in onze praktijk uitgebreid over de mogelijkheden en onze werkwijze.

Dierenkliniek Jol neemt het corona virus serieus, wij zijn dan ook genoodzaakt om een aantal regels in te stellen.Lees verder
+